Сторінки

неділя, 20 березня 2022 р.

Абетка диктантів, що використовуються у початковій школі( продовження)

 

Абетка диктантів,

що використовуються у початковій школі


Диктант з граматичним завданням.

Навчальний та контрольний. Обсяг тексту дещо зменшується і пропонується декілька завдань на аналіз слів, словосполучень, речень. Вчить обдумано підходити до написання слів, використовувати знаки пунктуації, аналізувати; формує стійкі орфографічні та пунктуаційні навички та вміння.

Дієслівний.

Підсумковий, контрольно-перевірний диктант на систематизацію знань про дієслово. Слова можна брати одні і ті ж для всіх завдань диктанту, а можна різні. Залежно від цього регулюється їх кількість.

За наявності тематичного блоку дієслів можна потім побудувати речення чи текст на будь-яку тему, а можна прокоментувати записи, мотивуючи вибір відповідним правилом.

P.S. Краще проводити за наявності таблиці, куди діти просто вписують слова.

Таблицю можна спрощувати відповідно до програми певного класу початкової ланки школи. (Див. таблицю).

ДІЄСЛОВО

 

І відміна

II відміна

 

Теперішній час

Майбутній час

Минулий час

Теперішній час

Майбутній час

Минулий час

Однина

Я

Ти

Він

 

 

Ж.р.

Ч.р.

С.р.

 

 

Ж.р.

Ч.р.

С.р.

 

 

 

 

 

 

Множина

Ми

Ви

Вони

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

а) Вчитель диктує слова, у яких було зроблено помилки (чи просто на різні правила, які слід опрацювати). Учні по черзі коментують правопис слів.

б) Учні першого ряду диктують по черзі слова, учні другого ряду коментують їх правопис, учні третього ряду — перевіряють і оцінюють роботу.

в) Можна, щоб слова добрала перша група дітей, 2-а група продиктувала, а третя — прокоментувала. Перша група виступає у цей час у ролі арбітрів — перевіряє роботу (і оцінює) перших двох груп.18.

Дубль-диктант.

Навчальний диктант, використовується під час повторення, закріплення і узагальнення вивченого. Замість слів, що диктує вчитель, учні записують свої, але на ті самі орфограми.

Наприклад: мороз[с] — холод[т] — оглушення приголосного в кінці слів.

Немає коментарів:

Дописати коментар